Kuvituskuva. Alkuperäinen kuva: Michael Holler / SITF

Maanantaina 9.12.2024 vietetään kansainvälistä korruption vastaista päivää. Vuosittain vietettävä teemapäivä nostaa urheilukeskusteluun urheilun oman korruptioilmiön eli kilpailumanipulaation.

Mitä on kilpailumanipulaatio?

Kilpailumanipulaatio tarkoittaa järjestelyä, toimenpidettä tai laiminlyöntiä, jolla pyritään vaikuttamaan urheilukilpailun lopputulokseen tai kulkuun poistamalla urheilukilpailuun kuuluvaa ennakoimattomuutta siten, että sillä saavutetaan kohtuutonta etua itselle tai muille. Useimmiten kilpailumanipulaatiossa kyse on rahasta.

Kilpailumanipulaatio voi olla vedonlyönti- tai urheiluperustaista. Vedonlyöntiperusteisen manipulaation tavoitteena on suoran tai epäsuoran taloudellisen tuoton saaminen vedonlyönnin avulla. Suora taloudellinen tuotto tarkoittaa vedonlyönnillä saavutettua rahasummaa ja epäsuora taloudellinen tuotto esimerkiksi rahanpesulla saavutettua hyötyä.

Urheiluperustaisessa manipulaatiossa tavoitteena on kilpailullisen edun saavuttaminen epärehellisin keinoin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tietyn merkityksellisen ottelun voittaminen tai häviäminen, sarjapaikan säilyttäminen tai nouseminen ylempiin sarjoihin. (Lähde: Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry)

Kilpailumanipulaation huomioiminen

Vaikkakin Taekwon-Dosta ei Suomessa voi lyödä vetoa, on silti tärkeää panostaa ottelutulosten manipuloinnin estämiseen. Taekwon-Do on arvostelulaji, eli otteluiden tulokset perustuvat tuomareiden (3-5 kpl lajista riippuen) näkemykseen. Kilpailuissa kilpailijan valmentajalla on mahdollisuus protestin tekemiseen, mikäli hän havaitsee, että sääntöjä olisi rikottu.

Suomessa järjestettävät kilpailut ovat pääsääntöisesti SITF:n kanssa yhteistyössä järjestettäviä kilpailuja, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että liiton kilpailu- ja tuomarivastaavat ovat vastuussa arvonnoista, kilpailukaavioista ja tuomareista.

SITF:n kilpailuissa manipuloinnin ehkäisyssä huomioon otettavia asioita ovat muun muassa: kilpailusäännöt, kilpailukaaviot ja tuomaritoiminta. Esimerkiksi voimamurskauksen lautamäärät ja erikoistekniikoiden korkeudet on ilmoitettava kilpailukutsussa. Täten niihin eivät voi ulkopuoliset tahot vaikuttaa.

Kilpailu- ja tuomarivastaavien tehtäviin kuuluu myös seurata tuomareiden toimintaa ja puuttua havaittuihin epäkohtiin. He myös seuraavat että annetut tuomiot noudattavat sääntöjä ja ettei ns. kotiin päin vetämistä synny.

Lisää kilpailumanipulaation huomioimisesta SITF:n toiminnassa voit lukea laatimastamme oppaasta Ottelutulosten manipuloinnin ennaltaehkäisy.

Urheilu mukana korruption vastaisessa toiminnassa

Maanantaina 9.12. vietetään kansainvälistä korruption vastaista päivää, joten myös urheilussa on hyvä hetki pohtia korruptiota ja sen torjuntaa. Kansainvälisenä korruption vastaisena päivänä on hyvä muistaa, että jokaisella toimijalla on oma vastuunsa urheilun suojelussa.

Oli se sitten kilpailevan seuran edustaja, kaverisi tai joku ylempi vyö, korruptio on silti korruptiota ja kilpailumanipulaatio on aina kilpailumanipulaatiota. Vaatiiko menestys todella lajimme pääperiaateidemme uhrausta?

Jokainen Taekwon-Don parissa toimiva voi lisätä myös omaa tietoisuuttaan kilpailumanipulaatiosta suorittamalla Suomen urheilun eettisen keskuksen, SUEK ry:n Reilusti paras -verkkokoulutuksen, jonka voi tehdä ilmaiseksi osoitteessa puhtaastiparas.fi.

Mahdollisista kilpailumanipulaatio- tai muista urheilun eettisistä rikkeistä voi ilmoittaa SUEKin ILMO-palveluun.

Suomen ITF Taekwon-Do ry:ssä kaikista eettisten ja kurinpidollisten asioiden käsittelystä vastaa eettinen ja kurinpidollinen valiokunta.

#ReilustiParas #UnitedAgainstCorruption #IACD2024

 

Lue lisää

SITF: Ottelutulosten manipuloinnin ennaltaehkäisy

SITF: Eettinen ja kurinpidollinen valiokunta

SUEK: Reilusti paras -verkkokoulutus