Taekwon-Don historia

Taekwon-Don juuret ovat vanhoissa aasialaisissa kamppailutaidoissa, tärkeimpinä vaikuttajina ovat toimineet korealainen Tae-kyon ja japanilainen Karate. Myös kiinalaisten lajien perintö näkyy osassa modernin Taekwon-Don teniikoita.

Laji kehittyi usean miehen voimin

Choi Hong Hi, 9. Dan

Taekwon-Don määrätietoinen kehittäminen alkoi toisen maailmansodan jälkeen nykyisessä Etelä-Koreassa Choi Hong Hin toimesta.

Choi eteni sotilasurallaan aina kenraaliksi saakka, mikä helpotti lajin kehittämistä armeijan puitteissa. Hänen perustamansa Oh Do Kwan miellettiinkin selkeästi armeijan tyylisuunnaksi.

Taekwon-Don kannalta armeijan tärkein yksikkö oli 29. jalkaväkidivisioona, jota Choi johti Chejun saarella. Tässä yksikössä palvelivat monet Taekwon-Don tunnetuimmista kehittäjistä, muun muassa Nam Tae Hi, Han Cha Kyo, Chang Keun Choi ja Jhoon Goo Rhee.

Vuonna 1955 uusi laji sai virallisesti nimen Taekwon-Do. Siihen saakka käytössä oli lukuisa joukko erilaisia nimiä, kuten esimerkiksi Tang-Su, Tae-Su ja Kwon-pop. Lajin leviäminen Korean ulkopuolelle alkoi jo 1950-luvun lopulla, mutta varsinaiseen vauhtiin leviäminen pääsi Vietnamin sodan myötä seuraavalla vuosikymmenellä.

Vietnamin sota vauhditti Taekwon-Don suosiota

Etelä-Korea otti vahvasti osaa Vietnamin sotaan tukiessaan liittolaisensa Yhdysvaltojen sotaponnisteluja: Vietnamin sotaan osallistui jopa 300 000 eteläkorealaista sotilasta. Näistä sotilaista 647 oli Taekwon-Do-opettajia, jotka opettivat aseetonta kamppailua taistelujoukoille.

Taekwon-Do olikin erittäin suosittua vietnamilaisten keskuudessa, ja siltä ajalta on perua myös vietnamilaisten vahva edustus lajin vanhimpien mestareiden joukossa. Tätä joukkoa edustavat esimerkiksi Nguyen Van Binh, Ung Kim Lan ja Tran Trieu Quan. Luonnollisesti myös yhdysvaltalaiset tutustuivat lajiin tätä kautta.

ITF SYNTYI YHDEKSÄN MAAN YHTEISTYÖNÄ

Sotilasuransa jälkeen Choi toimi Etelä-Korean suurlähettiläänä Malesiassa vuosina 1962-1965. Tänä aikana lajia levitettiin määrätietoiseti ulkomaille näytöskiertueiden avulla. Samaan aikaan myös lajin liikesarjat kehittyivät hyvin pitkälti nykymuotoonsa.

Lajin leviäminen Korean ulkopuolelle johti vuonna 1966 International Taekwon-Do Federation (ITF) -organisaation perustamiseen. Perustajavaltioita olivat Etelä-Korea, Vietnam, Singapore, Malesia, Italia, Länsi-Saksa, Yhdysvallat, Egypti ja Turkki.

Sittemmin Taekwon-Do on levinnyt kaikille mantereille ja lähes kaikkiin maihin. Suomeen Taekwon-Do rantautui vuonna 1986. Laji on kehittynyt myös kilpaurheiluksi ja vapaa-ajan harrastukseksi, mutta sotilaslajin perinteet ovat yhä vahvasti läsnä harjoituksissa.

Taekwon-Don pääasiallisena kehittäjänä pidetty Choi Hong Hi kuoli vuonna 2002. Hänen kuolemansa jälkeen ITF:n johdossa on ollut Kanadaa edustanut Tran Trieu Quan ja Argentiinan Pablo Trajtenberg. Nykyisenä ITF:n puheenjohtajana toimii vuonna 2019 valittu saksalainen suurmestari Paul Weiler.

Teksti: Jori Aaltonen
Kuvat: Wikia, ITF

Päivitetty: 24.8.2021, SITF Vima

ITF