Sabunim Satu Kokko valittiin kesällä 2023 AETF:n naisten komiteaan. Kuva: Ari Kairala / SITF

Taekwon-Do Akatemian sabumnim Satu Kokko 4.Dan valittiin kesällä mukaan Euroopan Taekwon-Do Liiton eli AETF:n (All Europe Taekwon-Do Federation) naisten komiteaan. “Odotan innolla kansainvälistä yhteistyötä naisten aseman parantamiseksi sekä muiden osaajien tapaamista”, Kokko kertoo.

AETF Women’s committee on vuonna 2022 perustettu Euroopan Taekwon-Do liiton naisille suunnattu ja heidän lajinäkyvyyteen keskittyvä komitea. Sen tarkoituksena ovat muun muassa parantaa naisten asemaa tasavertaisina osallistujina lajin eri tehtävissä ja esimerkiksi kehittää sukupuolten välistä tasa-arvotyötä.

Kuva: Ari Kairala / SITF

Kokko päätyi AETF:n sosiaalisessa mediassa näkyvään naisten kampanjaan, kun Suomen ITF Taekwon-Don puheenjohtaja Tanja Hammare ehdotti Kokolle osallistumista. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esiin naisten roolia Taekwon-Don toimijoina ja Kokko päätyi mukaan “Celebrating ITF female coaches”-osioon, jossa korostetaan naisvalmentajien tekemää työtä ja kokemusta “Siitä tuli juttu”, hän toteaa.

Aiemmin kampanjassa on huomioitu naistuomareita, jolloin Suomen sahyunnim Saija Aalto 7.Dan on myös nähty AETF:n Instagramissa Kokon tavoin.

Taekwon-Don Euroopan mestaruuskilpailuissa 2023 Kokko oli päätynyt juttelemaan belgialaisen 7. danin mestari Annick Van Driessche, sekä AETF:ssä Naisten komiteassa  jo silloin toimineen sabumnim Sally Gleavesin kanssa. “Mestari kysyi näkemyksiäni sukupuolten välisestä tasa-arvosta lajin sisällä ja kerroin rehellisesti mielipiteeni”.

Keskustelun aikana mestari Van Driessche oli kertonut Kokolle Euroopan Taekwon-Do liiton organisoimasta naisten komiteasta. Aihe jäi kiinnostamaan Kokkoa ja hän jäi pohtimaan keskustelua, jota lopulta jatkettiin sähköpostitse. Myöhemmin hänet toivotettiin mukaan komiteaan “On hienoa olla mukana tällaisessa toiminnassa ja huomata, kuinka samankaltaisia asioita pohditaan monessa maassa”, hän tiivistää.

 

Teksti: Jessika Laakkonen
Kuvat: Ari Kairala