Arctic Taekwon-Do järjesti kesäkauden lopuksi otteluseminaarin, jonka vetäjänä toimi maailman nimekkäimpiin otteluvalmentajiin lukeutuva hollantilainen mestari.

Norjan maajoukkueen päävalmentaja vetämässä seminaaria

Elokuun viimeinen viikonloppu sujui Rovaniemellä hyvin hikisissä merkeissä, kun Arctic Taekwon-Do järjesti seuran historian ensimmäisen kansainvälisen seminaarin 26.–27. elokuuta 2017. Otteluteemaisen seminaarin vetäjäksi kutsuttiin hollantilainen mestari Willy Van de Mortel, 8. Dan, joka on toiminut Slovenian, Australian, Luxemburgin ja Italian sekä nyt Norjan maajoukkueen päävalmentajana.

Kaksipäiväiselle seminaarille osallistui yhteensä 56 sisukasta urheilijaa paitsi ympäri Suomea myös ulkomailta. Suomalaisten harrastajien lisäksi seminaari oli herättänyt kiinnostusta Norjan Kirkkoniemellä, mistä Rovaniemelle matkusti kaksi mustan vyön harrastajaa. Suomalaisia harrastajia osallistui lukuisista seuroista: Arctic Taekwon-Don lisäksi Keltakankaan liikuntahallin parkettilattia kulutti Taekwon-Do Akatemian, Turun ITF Taekwon-Don, Itä-Suomen yliopisto Kuopion, Taekwon-Do Tornion, Itä-Suomen yliopisto Joensuun, Helsingin yliopiston Taekwon-Do seuran sekä Oulun ja Tampereen Taekwon-Do -seurojen harrastajien jalkapohjia.

Seminaarin järjestäjänä toiminut Jouni Aartola, 4. Dan, on hyvin tyytyväinen viikonlopun tapahtumaan.

– Seminaari onnistui oikein hyvin. Saimme väkeä liikkeelle, jos ei aivan niin paljon kuin toivottiin, mutta saimme kuitenkin Helsingistä saakka porukkaa tulemaan Rovaniemelle. Tapahtumien keskipiste on aina Jyväskylän eteläpuolella, ja yritimme tuoda sitä nyt pohjoiseen. Myös maajoukkueesta osallistui seminaarille kohtuullisen paljon jäseniä, vaikka ei koko maajoukkuetta tapahtumaan saatukaan, sanoo tyytyväinen Aartola.

Uusi askel tapahtumien järjestämisessä

Arctic Taekwon-Don tavoite on ollut seuran perustamisesta saakka järjestää kaksi leiriä vuodessa, ja aikaisemmin tapahtumiin on kutsuttu vain suomalaisia vetäjiä. Jouni Aartolan mukaan tapahtumien tavoite on tuoda etelästä suomalaisia kilpailukenttien tähtiä tutuiksi myös niille pohjoisen harrastajille, jotka eivät matkusta Etelä-Suomen lajitapahtumiin. Kotimaisten vetäjien lisäksi seura päätti viedä tapahtumat yhtä porrasta ylemmäs ja kutsua vetäjäksi mestarin ulkomailta.

– Tavoite oli saada vetäjäksi mestari, jolla olisi niin paljon nimeä että sillä saataisiin myös Etelä-Suomen harrastajat osallistumaan seminaariin, Aartola summaa.

Mestari Mortelin painotus oli selvästi otteluharjoitteissa. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana mestari sai käsityksen suomalaisen Taekwon-Don tasosta ja näki sen hyvänä.

– Tämän leirin perusteella suomalaisten harrastajien perustaso on hyvä. Keskityimme muutamiin pieniin yksityiskohtiin, jotka voivat nostaa perustason hieman korkeammalle. Joistakin harjoitteista olin hyvin yllättynyt, esimerkiksi vastahyökkäyksenä tehdyistä potkuista, joista sanoinkin Jounille (Aartola), että ne ovat hyvin korkeatasoisia, erityisesti värivöiden osalta, mestari Van de Mortel kuvailee.

Viikonlopun aikana mestari Mortelin mukaan esille tuli myös monia asioita, joihin suomalaisharrastajat eivät selvästikään olleet tottuneet. Näitä olivat muun muassa liike jokaisen reaktion – hyökkäyksen tai puolustuksen – jälkeen sekä tapa harjoitella yhdessä parin kanssa niin, että yksittäiset harjoitteet tehdään kuten osana otteluerää.

Kesälomalta rankalle seminaarille

Seminaari järjestettiin aivan kesälomakauden päätteeksi, mikä oli mestari Van de Mortelin mukaan myös huomattavissa.

– Tietenkään tekniikat eivät ole yhtä teräviä kuin kauden aikana ja niistä huomaa että nyt on kauden alku, mutta tämä on erinomainen tapa saada lisävauhtia tulevaa treenikautta varten, mestari virnistää.

Viikonloppu piti sisällään yhteensä yhdeksän ja puoli tuntia paikoitellen hyvinkin rankkoja otteluharjoitteita. Vaikka kesätauko olikin havaittavissa tekniikoissa, harrastajien asenteessa se ei näkynyt.

– Seminaarille osallistuneet harrastajat treenasivat hyvällä sykkeellä. Näki että mestari laittoi kaikki koville: harrastajat puuskuttivat kovasti ja kävivät juomassa joka tauolla, mutta siitä huolimatta suurin osa jaksoi treenata. Lisähaastetta toi lattia, joka oli erittäin haastava, Jouni Aartola summaa.

Aartolan mukaan Arctic Taekwon-Don ensimmäinen kansainvälinen seminaari oli tunnustelu, mutta seuran tavoitteena on kutsua kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja valmentajia Rovaniemelle myös jatkossa.

Katso kuvat Rovaniemellä järjestetyltä otteluseminaarilta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji