Oulun IDC:lle osallistui lähes 100 henkeä ympäri Suomen

Suomen ITF Taekwon-Do ry ja Taekwon-Do Akatemia järjestivät kansainvälisen Do -kurssin (International Do Course, IDC) Oulussa 18.-19. toukokuuta. Tämä järjestyksessään kolmas nykymuotoinen Do -kurssi järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa ja tapahtuma keräsi lähes 100 harrastajaa keltaisesta mustaan vyöhön Oulun Urheilutalolle oppimaan Taekwon-Don henkisen voiman, eli Don osuutta ITF:n Do-komitean opettajilta.

Historiallinen viikonloppu Oulussa

Taekwon-Don kehittäjä kenraali Choi Hong Hi, 9. Dan, oli kiireinen mies levittäessään Taekwon-Doa ympäri maailman lajin teknisiin aspekteihin keskittyneiden seminaarien avulla, eikä hänellä juuri ollut aikaa opettaa ketään viemään lajin henkisen puolen sanomaa eteenpäin. Hänen toiveensa kuitenkin oli, että tulevat sukupolvet sisällyttäisivät Don laajemmin osaksi lajin opetusta. ITF:n alaisen Do-komitean kehitystyön tuloksena ensimmäinen nykymuotoinen IDC järjestettiin vuonna 2017 Quebecissä Kanadassa ja toinen Amsterdamissa Alankomaissa tämän vuoden toukokuussa – vain viikko ennen kolmatta Oulussa.

Tämä historiallisesti ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty kansainvälinen Do-kurssi pidettiin Oulussa 18.-19. toukokuuta. Suomen ITF Taekwon-Do ry:n ja Taekwon-Do Akatemian vieraiksi Ouluun saapuivat ITF:stä Don opettamisen huippunimet: Do-komitean puheenjohtaja, professori Janel Gauthier, 6. Dan, ja mestari Joliette Trân, 7. Dan, Kanadasta, sekä mestari Andreu Martinez, 7. Dan, Espanjasta. Kesän ensimmäisen helleaallon helliessä Oulua, tapahtuma keräsi Oulun urheilutalon saliin lähestulkoon sata harrastajaa ympäri Suomen, mikä teki tapahtumasta siihen asti suurimman järjestetyn IDC:n.

Do löytyy periaatteista

Kurssin ensimmäinen päivä oli avoin kaikille vähintään 13-vuotiaille keltaisesta vyöstä ylöspäin ja aloitusriveissä nähtiinkin harrastajia edellä mainitusta vyöarvon alarajasta aina 7. -Danin mustiin vöihin saakka.

Opetus keskittyi lauantaina Don ja Taekwon-Don pääperiaatteiden ymmärtämiseen. Tämä toteutettiin luennoilla ja niiden väliin sijoitetuilla harjoituksilla, jotka koostuivat liikesarjoista,  ottelusta ja näytösottelusta. Harjoitusten jälkeen käytiin keskusteluja, joissa pohdittiin pääperiaatteiden roolia ja vaikutusta eri tilanteissa.

Do-kurssi Oulussa

Vain suomalaisista harrastajista koostunut yleisö kuunteli kiinnostuneena ITF:n Do-komitean opetusta.

Lauantain opetuksesta vastasivat professori Gauthier ja mestari Trân. Mestari Martinezin lento myöhästyi, minkä vuoksi hän ei ehtinyt lauantaina itse seminaarille, mutta illalla tapahtuman kunniaksi järjestetyllä illallisella nähtiinkin iloisten harrastajien lisäksi jo koko opettajakolmikko.

Sunnuntaina keskityttiin Don osuuteen opettamisessa ja sen rooliin kotisalin arjessa ja päivä olikin suunnattu lajin opettajille ja harjoitusten apuopettajille. Näin ollen vyöarvoraja oli asetettu punaiseen vyöhön, mutta osallistujia oli silti hienosti yli 70.

Do-kurssi Oulussa

Opetuksessa käytettiin paljon keskusteluja, jotka herättivät rutkasti uusia ajatuksia ja kyseenalaistivat omia ajatusmalleja.

Gauthier, Trân ja Martinez esittelivät kurssin osallistujille erilaisia työkaluja Taekwon-Don pääperiaatteiden tutkimiseen ja soveltamiseen, sekä Don saattamiseksi osaksi lajin jokapäiväistä opettamista. Diakalvojen tukemien luentojen lisäksi opetuksessa hyödynnettiin sekä pienryhmissä että koko osallistujajoukon kesken käytyjä keskusteluja, kuin myös havainnollistavia roolileikkejä.

Onnistunut kurssi huomattiin maailmalla

Oulussa on paljon kokemusta erilaisten tapahtumien järjestämisestä, mutta IDC joka järjestettiin nyt vasta kolmannen kerran, vaati paljon työtä ja valmisteluja. Järjestäjien saaman palautteen perusteella tapahtuma oli varsin onnistunut.

– Aivan uudenlaisen kurssin järjestämisessä oli monia haasteita, mutta lopulta tapahtuma oli suurmenestys ja sen onnistuminen noteerattiin ITF:ssäkin, kun saimme maailmanliiton puheenjohtajalta kiitokset IDC -konseptin ja Don edistämisestä, kertoo Taekwon-Do Akatemian puheenjohtaja Henri Savilampi.

Myös kurssin opettajilta saatiin palautetta.

– Kurssin opettajat kehuivat kovasti suomalaisten harrastajien kiinnostusta Dota kohtaan ja olivat niin ikään erittäin tyytyväisiä kurssin osallistujien aktiivisuuteen ja järjestelyihin, toteaa Savilampi.

Teksti ja kuvat: Ari Kairala

>> Katso kuvat IDC:stä tapahtuman verkkosivuilta!