Mitä on maajoukkuetoiminta?

Suomen ITF Taekwon-Don maajuokkuetoiminnasta vastaa kilpa- ja huippu-urheiluvaliokunnan alaisuudessa toimiva maajoukkueen valmennustiimi, jota johtaa yleiskokouksen kaksivuotiskaudelle valitsema päävalmentaja.

Suomen ITF Taekwon-Don maajoukkue ottaa osaa vuosittain järjestettäviin All Europe Taekwon-Do Federationin Euroopan mestaruuskilpailuihin sekä joka toinen vuosi järjestettäviin International Taekwon-Do Federationin maailmanmestaruuskilpailuihin. Maajoukkue valmistautuu kilpailuihin valmennustiimin määrittämän harjoitusohjelman mukaisesti.

Maajoukkueeseen kuuluminen edellyttää urheilijalta huolellista valmistautumista ja sitoutumista harjoitteluun. Maajoukkueurheilu vaatii myös taloudellista panostusta, sillä leirit ja kilpailumatkat ovat suurimmaksi osin omakustanteisia. Taloudellista tukea voi kuitenkin hakea esimerkiksi kotipaikkakunnalta ja henkilökohtaisilta sponsoreilta.

Samalla maajoukkueeseen kuuluminen kuitenkin antaa valtavan paljon: maajoukkueurheilijat pääsevät tutustumaan uusiin ihmisiin sekä kotimaassa että ulkomailla, saavat työskennellä huippuvalmentajien kanssa ja heille tarjoutuu mahdollisuus ylittää itsensä kansainvälisissä huipputason kilpailuissa.

Suomen maajoukkue
Sivun kaikki kuvat: Michael Holler
Suomen maajoukkue

Miten maajoukkueeseen pääsee?

Maajoukkueeseen voivat vuosittain hakea paikkaa mustan vyön suorittaneet urheilijat, jotka ehtivät täyttää vähintään 14 vuotta ennen kilpailun alkamisajankohtaa. Paikkaa voivat hakea myös punaiset vyöt, joilla on tarkoituksena suorittaa mustan vyön koe ennen kauden kilpailuja. Arvokilpailuissa on erilliset sarjat 14-18-vuotialle junioreille ja yli 18-vuotiaille senioreille.

Haku maajoukkueeseen alkaa useimmiten vuodenvaihteessa. Haun alkamisesta tiedotetaan liiton nettisivuilla, Facebook-sivulla sekä sähköpostilistoilla.

Millaista on olla mukana maajoukkueessa?

“Hienointa maajoukkueessa on seurarajojen häviäminen. Ei ole väliä mistä seurasta kukin tulee kun yhdessä keskitytään kehittymään ja edustamaan Suomea maailmalla. Maajoukkueessa mukanaolo mahdollistaa poikkeuksellisen nopean kehittymisen kohti maailman kärkeä. Valmentajilta ja etenkin toisilta kilpailijoilta saatu noste auttaa saamaan itsestään parhaan irti.”

Jouni Aartola, 4. Dan, on ollut mukana Suomen maajoukkueessa vuodesta 2008 lähtien.

Jouni Aartola

“Maajoukkueessa kilpaileminen on tapa haastaa itseään henkisesti ja fyysisesti. Kilpailemiseen haluaa panostaa paljon, ja esimerkiksi melkein kaikki vapaat töistä ja opiskelusta suunnittelen pitkälti kisa- ja treenireissujen ympärille. Vapaiden ‘uhraaminen’ ei kuitenkaan tunnu siltä, että luopuisi mistään tai jäisi jostain paitsi. Maajoukkueen kanssa vietetty aika on aina yhtä mahtavaa ja kilpaileminen aina yhtä palkitsevaa. Lisäksi maajoukkueessa edustaminen näin upeiden ihmisten kanssa on minulle kunnia-asia.”

Lotta Keränen, 2. Dan, on ollut mukana Suomen maajoukkueessa vuodesta 2014 lähtien.

Lotta Keränen

”Maajoukkueessa oleminen tuo suurempia tavoitteita uralle, ja treenimotivaatiokin lisääntyy kun saa edustaa Suomea. Maajoukkueryhmän sisällä on se fiilis jota on vaikea korvata millään muulla tai edes pukea sanoiksi. Kisoissa kun mennään Suomen joukkueena, kaikki kannustavat kaikkia yhdessä. Maajoukkueryhmässä myös vitsit ovat parhaita.”

Leevi Ulvinen, 1. Dan, on ollut mukana Suomen maajoukkueessa vuodesta 2015 lähtien.

Leevi Ulvinen