Ylöjärvellä tehtiin historiaa – 82-vuotiaalle Salmelle Taekwon-Don mustavyö

Salme Nummela suoritti Taekwon-Don mustan vyön 82-vuoden iässä. Kuva: Markku Rantanen / Taekwon-Do Center

Ylöjärvellä tehtiin lauantaina 3.12.2022 historiaa, kun Salme Nummela saavutti 1.danin mustan vyön 82-vuotiaana Taekwon-Dossa. Hän on näin ollen varmuudella vanhimpana ITF-tyylisuunnan Taekwon-Don mustan vyön kokeeseen osallistunut ja 1.dan-vyöarvon suorittanut Suomessa.

Tätä hän on kenties myös maailmalla. Lajin kansainvälinen kattojärjestö International Taekwon-Do Federation nimittäin kommentoi, että vanhempaa ei ole tiedossa. Joskin järjestön iän ja lajin juuret huomioiden asiaa ei pystytä varmistamaan tietokantojen avulla. Joka tapauksessa poikkeuksellisesta suorituksesta on kysymys, joka on herättänyt huomiota lajin piireissä myös ulkomailla.

Mestari Mariusz Steckiewicz (edessä vasemmalla) onnittelee Salme Nummelaa dan-kokeen jälkeen. Kuva: Markku Rantanen

Nummela on aloittanut lajin harrastamisen 75-vuotiaana ja käy aktiivisesti kolme kertaa viikossa ylöjärveläisen Taekwon-Do Centerin harjoituksissa. Lisäksi hän harjoittelee omatoimisesti ja ohjaa seuran Harmonia-ryhmää, joka on suunnattu eläkeläisille ja muille, joita kiinnostaa kevyempi vaihtoehto perinteiselle kamppailulajille.

Salme Nummela dan-kokeessa vastassaan Sanna Mäkinen. Kuva: Markku Rantanen / Taekwon-Do Center

Huomion arvoista on, että ensimmäinen laatuaan Suomessa oleva Harmonia-ryhmä on käynnistynyt vuonna 2020 ja Nummela itse on aloittanut lajin aivan tavanomaisessa aikuisten ryhmässä jo aiemmin, jossa hän harjoittelee edelleen.

  • Lapsenlapset olivat aloittaneet lajin ja kun katsoin salin reunalta lasten tekemistä, se alkoi vetää puoleensa. Korhosen Tarja (Taekwon-Do Centerin puheenjohtaja) sitten yllytti mukaan, kertoo Nummela harrastuksen alkuajoista.

Taekwon-Dosta rautainen eläkeläinen on löytänyt monipuolisen liikuntalajin, jossa tärkeää hänelle on hauskuus ja ilon kautta tekeminen. Liian vakavaa ei saa olla. 

  • Uudet haasteet kuitenkin vetävät minut mukaan ja on aikamoisen upeaa saada kropastaan irti asioita, joita ei todella millään kuntosalilla saisi. Ja se porukka, joka yhdessä opettajan ohjauksen mukaan liikkuu, vahvistaa omaa halua olla mukana. Kavereiden tuki ja apu sekä yhteinen tekeminen tuottavat iloa, Nummela sanoo.

Taekwon-Do on korealainen kamppailulaji, jonka nimi tarkoittaa suomennettuna jalan ja käden tie. Laji pitää sisällään runsaasti hallittuja jalka- sekä käsitekniikoita, jotka vaativat harrastajilta tuhansia toistoja, valtavasti uutteruutta sekä runsaasti kärsivällisyyttä. Harrastajilta edellytetään myös muun muassa kohteliaisuutta sekä hyvää käytöstä.

 

Teksti: Ari Kairala / Suomen ITF Taekwon-Do
Kuvat: Markku Rantanen / Taekwon-Do Center

Lisää kuvia aiheesta Suomen ITF Taekwon-Don kuvapankista: https://kuvat.taekwon-do.fi/kuvapankki/medialle/salme+nummela+1.dan+-+medialle/
Taekwon-Do Centerin kotisivut: https://www.tkd-center.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Ari Kairala
Suomen ITF Taekwon-Do ry
viestinta@taekwon-do.fi

Salme Nummela 1.Dan mediassa

Ilta-Sanomat: Ylöjärveläinen Salme, 82, aloitti 75-vuotiaana nollista – nyt hän ylsi temppuun, johon kukaan muu maailmassa ei ole kyennyt
Yle: Burpee-hyppyjä ja halkaistuja lautoja – 82-vuotias Salme Nummela treenasi seitsemän vuotta ja sai mustan vyön taekwondossa
Yle Radio Suomi Tampere: 82-vuotias Salme Nummela sai mustan vyön taekwon-dossa (kuuntele Yle Arenassa)
Yle Pirkanmaa Videot: Salme Nummela saavutti 82-vuotiaana mustan vyön taekwon-dossa (katso Yle Areenassa)