Kilpailulajit ja arvosteluperusteet

Liikesarjat

Taekwon-Dossa on 24 liikesarjaa eli 19–72 liikkeen koreografiaa, joiden kaikki yksityiskohdat on tarkasti määritelty. Liikesarjakilpailussa molemmilla kilpailijoilla on kunkin liikesarjan alussa kymmenen pistettä. Tuomarit etsivät kilpailijoiden tekemistä liikesarjoista virheitä, joista vähennetään pisteitä.

Pienistä virheistä, esimerkiksi tekniikan väärästä korkeudesta, tuomarit vähentävät puoli pistettä. Suurista virheistä, kuten vaikkapa yksittäisestä väärästä tekniikasta tai asennosta, kilpailijalta vähennetään kokonainen piste. Liikesarjan selvästä unohduksesta tai esimerkiksi yli kahden sekunnin pysähdyksestä kesken liikesarjan kilpailijan pisteet menevät nollille.

Ottelu

Taekwon-Do-ottelu on pisteottelua, jossa on käytössä kevyt kontakti. Säännöt sallivat hallitut osumat ainoastaan pistealueen sisäpuolelle. Pistealue kattaa vastustajan ylävartalon etuosan vyön yläpuolelta käsiä lukuun ottamatta. Myös pään etuosa on pistealuetta.

Taekwon-Do-ottelussa käytetään suojia. Kypärä, kämmenestä avoimet käsisuojat, jalkasuojat ja hammassuojat ovat pakolliset, minkä lisäksi miehillä tulee olla myös alasuojat. Muita sallittuja suojia ovat säärisuojat sekä naisilla rintasuoja.

Tuomarit antavat pisteitä selkeistä osumista. Lyönneistä vartaloon tai päähän kilpailija saa yhden pisteen, potkusta vartaloon kaksi pistettä ja potkusta päähän kolme pistettä. Kehässä oleva tuomari jakaa tarvittaessa sääntörikkomuksista varoituksia ja miinuspistetä. Esimerkiksi kaatumisesta saa varoituksen, liian kovasta kontaktista miinuspisteen.

Voimamurskaus

Voimamurskauskilpailussa tavoitteena on murskata mahdollisimman suuri määrä lautoja oikealla tekniikalla. Murskauskilpailussa käytetyt laudat ovat valkoisia muovilautoja. Miehet suorittavat voimamurskauskilpailussa viisi tekniikkaa, naiset kolme. Käytössä on sekä käsi- että jalkatekniikoita.

Kilpailijat asettavat ennen suorituksia murskaustelineet oikeille korkeuksille, minkä jälkeen he suorittavat murskaukset määrätyssä ajassa. Jokaisesta rikotusta laudasta kilpailijat saavat kolme pistettä, jokaisesta taipuneesta laudasta yhden pisteen. Tuomarit tarkkailevat paitsi rikkoutuneiden lautojen määrää myös tekniikan oikeaa suoritustapaa.

Erikoistekniikka

Erikoistekniikkakilpailussa kilpailijat pyrkivät suorittamaan ennalta määrätyt hyppypotkutekniikat annettuihin korkeuksiin. Miehet suorittavat viisi tekniikkaa, naiset kolme. Kilpailijat pisteytetään tekniikan voimakkuuden perusteella: täysin taittuneesta laudasta saa kolme pistettä, puolittain taittuneesta laudasta yhden pisteen.

Tuomarit tarkkailevat paitsi oikeaa tekniikan suoritusta myös oikeaa osumakohtaa. Tekniikan on myös oltava hallittu alusta loppuun, eli tasapainon on pysyttävä koko suorituksen ajan. Tekniikat suoritetaan määrätyn ajan sisällä.

Näytösottelu

Taekwon-Don näytösottelu on kilpailijoiden itsensä kehittämä, kahden kilpailijan välinen hyökkäys- ja puolustustekniikoista koostuva näyttävä ottelu. Näytösotteluerän pituus on 60–75 sekuntia, ja se koostuu Taekwon-Do-tekniikoista, mutta voi sisältää myös akrobatialiikkeitä.

Kaikki hyökkäykset on joko torjuttava tai väistettävä, sillä vasta viimeinen tekniikka saa osua.

Joukkuelajit

Yksilösarjojen lisäksi Taekwon-Dossa kilpaillaan myös joukkuelajeissa liikesarjoissa, ottelussa, erikoistekniikassa sekä voimamurskauksessa.

Liikesarjassa joukkue suorittaa ennalta päätetyn liikesarjan etukäteen harjoitellulla tavalla ennalta valitussa muodostelmassa. Ottelussa joukkueen jäsenet ottelevat vastajoukkueen jäseniä vastaan kukin vuorollaan. Koska painosarjoja ei ole, voivat vastakkain olevat kilpailijat olla hyvin eri kokoa.

Erikoistekniikka- ja voimamurskauskilpailuiden joukkuesarjoissa kukin joukkueen jäsen suorittaa yhden tekniikan omalla vuorollaan.

Joukkueottelu
Kuva: Michael Holler