Kuva: Ari Suonpää

Tampereella 6.-9.9.2023 järjestettyjen Taekwon-Don maailmanmestaruuskilpailujen tulos oli suomalaisittain fantastinen: kolme maailmanmestaruutta, yksi hopea ja neljä pronssia toivat Suomelle koko kisojen neljänneksi parhaan maan paikan.

Suomi teki lauantaina 9.9. historiaa Taekwon-Dossa, kun miesten joukkue voitti pronssia joukkueottelussa. Antti Holmen, Jukka Holmen, Tino Kiviranta, Tino Shikongo, Leevi Ulvinen ja Ali Chridi ottelivat tiensä semifinaaliin ja sitä kautta pronssille. Koskaan aikaisemmin Suomen miesten ottelujoukkue ei ole päässyt arvokisoissa mitaleille.

– Siellä kaatui aika isoja maita: Romania, Hollanti, Ukraina ja ei ollut kaukana, ettemme olisi olleet finaalissa. Oli viimeisestä ottelusta kiinni ja käytännössä sen ottelun voittaja meni finaaliin. Jätkät venyivät ja yleisö antoi meille jäätävän tunnelatauksen ja buustin. Pronssimitali on Suomen Taekwon-Do-historian mittapuulla melkoinen urotyö, sanoo maajoukkueen päävalmentaja Joonas Helassalo.

Kaikki ottelujoukkueen jäsenet ovat kokeneita kisaottelijoita, ja se näkyi kovissa painetilanteissa. Pisteitä ei annettu helpolla, ja ottelut olivat tasaväkisiä, mikä kertoo joukkueiden kovasta tasosta.

– Me tiedettiin alusta asti että meillä on hyvä pakka, Joonas oli siinä isossa roolissa ja pelasi meidät oikein hyvin oikeille kavereille, ja sitä kautta päästiin ottamaan ne oikeat liput ja päästiin niin pitkälle, Tino Kiviranta toteaa. 

Erinomainen sijoitus vaikeassa sarjassa

Suomalaisten menestys on merkittävä eikä se tullut helpolla, sillä sarja oli todella iso: joukkueita oli kaikkiaan 21.

– Miesten joukkueottelu on yksi halutuimmista sarjoista mitä halutaan voittaa, ja me ollaan maailman kolmanneksi parhaita siinä. Tämä on ensimmäinen kerta Suomen historiassa, joten onhan tämä nyt kova juttu, Leevi Ulvinen sanoo.

Joukkueottelussa kaksi viiden hengen joukkuetta kohtaa ja kumpikin joukkue valitsee vuorotellen, kuka ottelijoista lähetetään kehään. Vastapuolen joukkue valitsee oman urheilijansa kahden minuutin mittaiseen erään. Kun kaikki viisi erää on käyty, on kierroksen voittaja selvillä. 

Erityistä joukkueottelussa on se, että vastaan voi tulla täysin erikokoinen ottelija. Esimerkiksi alle 87-kiloisissa ottelevaa Tino Shikongoa oli vastassa semifinaalissa raskaan sarjan maailmanmestari.

– Kaikki meistä tekivät omaa juttuaan, ja pitivät vuorollaan kaksi minuuttia hauskaa. Se siivitti menestykseen, Shikongo sanoo. 

Osansa oli myös kotiyleisöllä, jonka merkitys oli Leevi Ulvisen mukaan suuri. Kovaääniset kannustukset ulottuivat kehään, ja saivat ottelemaan vielä kovemmin.

– Olihan tämä nyt uskomaton kisa koko meidän joukkueelle. Mitalitaulukon neljäs sija senioreissa on enemmän kuin on voitu toivoa, ja selkeästi kotiyleisö buustasi meitä aikamoiseen lentoon, Helassalo sanoo. 

Suomi on yltänyt yhtä hyvään kokonaissijaan kerran aikaisemmin, vuonna 2009 Argentiinan mm-kisoissa.

Hyvä tulos kotikisoista

Tällä viikolla käydyissä kisoissa Suomi voitti kolme maailmanmestaruutta: miesten joukkuevoimamurskauksessa sekä Mira Sjövallin voittamat naisten 3. danin liikesarjat ja naisten alle 65-kiloisten ottelu. Lisäksi Julia Pätsi voitti hopeaa naisten erikoistekniikassa. Pronsseja tuli kaikkiaan neljä: Mira Sjövallille ja Ariella Figueroalle näytösottelussa, Ariella Figueroalle naisten 4.–6. danin liikesarjoissa, Nita Mettiselle naisten -50 kg ottelussa ja miehille joukkueottelussa.

– Yksikään mitali ei tullut ilmaiseksi, vaan kaikkien eteen on tehty kovasti töitä. Suomessa on korkea taso paitsi maajoukkueessa myös seuratasolla, ja me teemme selvästi oikeita asioita, Helassalo summaa.

Tulokset

Aikuiset

Sarja Sijoitus Kilpailija tai joukkue
Naiset, ottelu 60-65 kg 1 Sjövall Mira
Naiset, 3.dan liikesarjat 1 Sjövall Mira
Miehet, joukkuevoimamurskaus 1 Joukkue: Aartola Jouni, Keränen Petri, Kuusisto Lasse, Lind Vesa, Kiviranta Tino ja Kivioja Kalle
Naiset, erikoistekniikat 2 Pätsi Julia
Naiset, ottelu -50 kg 3 Mettinen Nita
Naisten, 4.-6. dan liikesarjat 3 Figueroa Ariella
Näytösottelu 3 Figueroa Ariella ja Sjövall Mira
Miehet, joukkueottelu 3 Joukkue: Chridi Ali, Ulvinen Leevi, Holmén Jukka, Kiviranta Tino, Shikongo Tino ja Holmén Antti
Naiset, joukkuevoimamurskaus 4 Joukkue: Kivioja Karoliina, Aartola Jutta, Pätsi Julia, Mettinen Nita, Nieminen Heta ja Keränen Lotta
Naiset, joukkue-erikoistekniikat 4  Joukkue: Aartola Jutta, Ala-aho Minda, Lehti Janita, Sjövall Mira, Haakana Mia ja Pätsi Julia
Miehet, ottelu 75-81 kg 5 Kiviranta Tino
Miehet, 1.dan liikesarjat 5 Alanen Kalle
Naiset, ottelu 55-60 kg 5 Salonen Henna
Naiset, 2. dan liikesarjat 5 Keränen Lotta
75280  Team Female Pattern Naiset, joukkueliikesarjat 5 Joukkue: Tuohimaa Viivi, Pitkänen Elina, Kiikkinen Nelli, Nieminen Heta, Kokko Satu ja Pätsi Julia
Miehet, voimamurskaus 6 Kivioja Kalle
Naiset, voimamurskaus 8 Kivioja Karoliina
Miehet, ottelu -57 kg 9 Harju Eetu
Miehet, ottelu 69-75 kg 9 Holmén Jukka
Miehet, 1.dan liikesarjat 9 Demeter Arpad
Naiset, 2. dan liikesarjat 9 Kiikkinen Nelli
Naiset, joukkueottelu 9 Joukkue: Mettinen Nita, Ala-aho Minda, Lehti Janita, Salonen Henna, Sjövall Mira ja Haakana Mia
Naiset, erikoistekniikat 14 Haakana Mia
Naiset, voimamurskaus 16 Keränen Lotta
Miehet, ottelu 63-69 kg 17 Ulvinen Leevi
Miehet, ottelu 81-87 kg 17 Shikongo Tino
Miehet, 4.-6.dan liikesarjat 17 Holmén Antti
Naiset, ottelu 50-55 kg 17 Ala-aho Minda
Naiset, ottelu 50-55 kg 17 Lehti Janita
Naiset, 1. dan liikesarjat 17 Pitkänen Elina
Naiset, 3.dan liikesarjat 17 Nieminen Heta
Naiset, 4.-5.dan liikesarjat 17 Kokko Satu
Miehet, ottelu 63-69 kg 33 Chridi Ali

Juniorit (U18)

Sarja Sijoitus Kilpailija tai joukkue
Juniorit, pojat, erikoistekniikat 4 Joukkue: Kellokumpu Jeremias, Lankila Jaakko, Stribu Luca, Puoliväli Juho, Helin Onni ja Krutsin Mitro
Juniorit, tytöt, 1. dan liikesarjat 5 Korina Nika
Juniorit, pojat, erikoistekniikat 6 Kellokumpu Jeremias
 Juniorit, pojat, ottelu 60-65 kg 9 Stirbu Luca
Juniorit, pojat, ottelu yli 75 kg 9 Parasochka Volodymyr
Juniorit, pojat, 1. dan liikesarjar 9 Lankila Jaakko
Juniorit, tytöt, ottelu 45-49 kg 9 Leppänen Jasmin
Juniorit, tytöt, ottelu 53-57 kg 9 Helimo Venla
Juniorit, tytöt, 1. dan liikesarjat 9 Leppänen Jasmin
 Juniorit, pojat, joukkueottelu 9 Joukkue: Stirbu Luca, Helin Onni, Kellokumpu Jeremias, Krutsin Mitro, Lankila Jaakko, Parasochka Volodymyr ja Puoliväli Juho
Juniorit, pojat, joukkuevoimamurskaus 9 Joukkue: Kellokumpu Jeremias, Lankila Jaakko, Stirbu Luca, Puoliväli Juho, Helin Onni ja Krutsin Mitro
Juniorit, tytöt, voimamurskaus 11 Nieminen Hertta
Juniorit, tytöt, erikoistekniikat 13 Helimo Venla
Juniorit, pojat, erikoistekniikat 15 Puoliväli Juho
Juniorit, pojat, ottelu 70-75 kg 17 Helin Onni
Juniorit, pojat, 1. dan liikesarjar 17 Puoliväli Juho
Juniorit, tytöt, ottelu 49-53 kg 17 Korina NIka

Esijuniorit (U15)

Sarja Sijoitus Kilpailija
Esijuniorit, tytöt, ottelu 40-44 kg 5 Kiviniemi Erika
Esijuniorit, tytöt, 1. dan liikesarjat 9 Kiviniemi Erika
Esijuniorit, tytöt, erikoistekniikat 11 Kiviniemi Erika